Sacher tortica je svetovno najbolj znana čokoladna torta!
Njen pravi recept je ostal skrivnost in ga že od leta 1832 skrbno
hranijo v Hotelu Sacher na Dunaju. Tega je leta 1876 osnoval Edvard Sacher, sin tistega Franza Sacherja, ki mu je uspel veliki met. V njem se hrani tudi njegov originalnen, ročno napisan recept.
...
Njen košček iz zgodovine
...
Anekdota legendarne slaščice se je začela v 19. stoletju, natančneje na Dunajskem dvorcu Princa Metternicha. Takrat je nek 'silni' Wenzel Clemens, kočijaž po Europ, princu Metternichu naročil okusno sladico katera naj bi zadostila okusom najbolj zahtevnih gostov. Princ je svoji kuharski ekipi celo naročil: '..but don't make me look a fool tonight!'
Tisti večer pa je glavni kuhar močno zbolel in težka naloga je doletela
mladega, 16. letnega vajenca, Franza Sacherja.
Ta je pripravil sladico, ki je bila iz dveh plasti čokoladnega testa v sredini pa namazana s slojem okusne marelične marmelade.
Vse skupaj je oblil s temno čokolado in okrasil s koščki čokolade.
Očitno se je full potrudil saj je njegov trud bil poplačan z velikanskim uspehom in kariera najverjetneje najbolj slavne oziroma priznane tortice se je začela...
Franz gotovo nikoli ni pozabila na uspeh, ki ga je prvič v svojem kratkem času ob tem okusil. Drugič ga je ponovil po dveh letih, ko je zaključil z vajeniškim delom pri obrtikih, tokrat na svojem in v stilu še večjega zmagovalca...
Franz gotovo nikoli ni pozabila na uspeh, ki ga je prvič v svojem kratkem času ob tem okusil. Drugič ga je ponovil po dveh letih, ko je zaključil z vajeniškim delom pri obrtikih, tokrat na svojem in v stilu še večjega zmagovalca...
...
Nekaj značilnosti in zanimivosti
..
Originalno Sacher tortico, ki je zakonito zasčitena, lahko dobite
..
Originalno Sacher tortico, ki je zakonito zasčitena, lahko dobite
le v Hotelu Sacher na Dunaju.
Da bi ji zagotovili optimalno svežino jo je potrebno hranit
Da bi ji zagotovili optimalno svežino jo je potrebno hranit
pri temperaturi od 16°C in 18°C, torej ne v hladilniku.
Njen pravi okus pride najbolj do izraza ob nesladkani smetani
Njen pravi okus pride najbolj do izraza ob nesladkani smetani
zato je ob serviranju nepogrešljiva!
Na leto spečejo več kot 360.000 pravih Sacher tortic,
ki jih izvažajo po celem svetu.
Leta 1998 se je originalna Sacherca vpisala celo v Guinnessovo knjigo
Leta 1998 se je originalna Sacherca vpisala celo v Guinnessovo knjigo
rekordov in sicer z 2.5 m premeta!
LINA, HVALA ZA NJEN OKUS...
3 komentarji:
Matr tole pa je bil risrč:)
Jah maš srečo, da vsakič k mi pot prekriža karkoli čokoladnega, se spomnim nate:)
***
Ej, super ta tvoja Discovery verzija posta. Sicer mi sama tortica ni ravno pri srcu, ampak sedaj vem nekaj reči več.... in to ni nikoli slabo.
Ja res poučno :) In slastno :) Spet nekaj za širjenje mojega obzorja. In riti :)))
Objavite komentar