nedelja, 11. november 2007

Mojster Cipriani

Nekega petka leta 1931 je Giuseppe Cipriani v prvem nadstropju zapuščenega skladišča odprl restavracijo Harry's Bar. Prostor je bil majhen, stavba prav nič prestižna, zato pa je bila le streljal oddaljena od Sv. Marka, najlepšega trga v najlepšem mestu - Benetkah. Giuseppe Cipriani se je takrat odločil še za eno modro potezo: v kuhinji so pod njegovim nadzorom pripravljali, tako kot še danes, samo italijanske oziroma benečanske jedi. Nič čudnega torej, da je Harry's Bar postala priljubljena restavracija številnih kraljevih družin, aristokratov in seveda umetnikov.

Zdaj že nekaj let vodi restavracijo njegov sin Arrigo. Pa ne le na papirju, poznavalci pravijo, da se skoraj vsak večer vrti po beneški kuhinji. BTW, v osemdesetih letih je Arrigo odprl še en Harry's Bar na 5. aveniji v New Yorku, v devetdesetih pa njegov sin Giuseppe še eno v Sohu, danes pa je v verigi Cipriani še več restavracij.
Največjo slavo je Ciprianiju prinesel njegov stalni gost Hemingway, čeprav Cipriani v šali trdi, da je Harry's Bar prinesel slavo njemu. Toda Hemingway še zdaleč ni bil edini zvezdnik med rednimi gosti. Orson Welles, ki je bil izjemno pozabljiv pri plačevanju računov, je nekoč Ciprianiju, ko je pritekel za njim na postajo po denar, dal kar knjižico s čeki, da bi tako za vselej opravila s tovrstnimi neprijetnostmi. Pisatelj Truman Capote sploh ni premišljeval o meniju ali izboru koktajlov, ampak je to nalogo zaupal znamenitemu natakarju Angelu Dal Mascilu. Arrigo Cipriani je svoje recepte izdal v več kuharskih knjigah, vendar poznavalci trdijo, da nimamo prav nobene možnosti, da bi bile jedi, ki jih pripravimo sami
, pa čeprav po njegovih navodilih, tako okusne kot tiste, ki jih strežejo v Harry's Baru.

Mojstrstvo Arriana Ciprianija se odraža v tem, da so njegove jedi razkošne in preproste hkrati. In, ker je bila včeraj Martinova sobota in nasploh, da si malo oddahnemo od mesa, sem za današnje kosilo izbrala slednji recept... Tudi zato, ker mi je škampe zadnjič pripravu Djuro, zdej pa ga že fuuuuull dolgo nisem vidla ;-)
'
Potrebujete:
'
250 g testenin (rezancev tagliatelle ali tagliolini),
200 g majhnih bučk,
približno 30 škampov,
3 žlice olivnega olja,
2 žlici masla,
kanček mlete suhe rdeče paprike,
1 strok česna,
sol,
1/4 skodelice sveže naribanega parmezana.
'
Priprava:
'
Bučke razrežete na 2 centimetra dolge in pol centimetra debele kose. Škampom odstranite lupine, repke prerežete po dolgem, česen zdrobite. V velik lonec nalijete vodo. Ko čakate, da zavre, pripravite omako. V veliki ponvi segrejete olje. Dodate česen in po približno 30 sekundah, ko postane zlate barve, ga odstranite. V ponev stresete bučke in jih pražite 2 minuti. Dodate škampe, papriko in nekaj soli. Kuhate približno 3 minute oziroma toliko časa, da škampi dobijo nežno rožnato barvo. Medtem ves čas mešate. Odstavite, tretjino vsebine pretresete v skodelico in jo prihranite za dekoracijo.V slan krop stresete testenine. Pazite, da jih ne razkuhate. Temeljito jih odcedite, preložite nazaj v lonec, dodate omako, parmezan in maslo ter dobro premešate. Okrasite z omako, ki ste jo prihranili.
'
DOBER TEK

Ni komentarjev: